Міжнародні новини від 11 каналу. 17 квітня.

США знову відхилили вимогу Китаю припинити польоти американських розвідувальних літаків поблизу кордонів КНР. Білий дім має намір відправити до Південно-Китайського моря авіаносець для захисту своїх розвідувальних літаків поблизу території Китаю.

Учора ввечері на півночі сектора Газа ізраїльські танки зруйнували гусеницями прикордонний пункт палестинської поліції. У той же час авіація ізраїльтян нанесла удари по штаб-квартирі особистої охорони палестинського лідера Ясіра Арафата в центрі сектора Газа.

У порт Котону в західно-африканській країні Бенін прибув корабель «Етірено», на борту якого, за інформацією властей, мали знаходитися понад 200 дітей-рабів. Проте поліція та представники уряду не виявили на судні ніяких ознак перебування малолітніх невільників.

Президент Куби Фідель Кастро звернувся до десятків тисяч своїх прихильників з нагоди сорокової річниці від часу проголошення ним соціалістичного правління. Сімдесятичотирирічний вождь революції з’явився на мітинг з автоматом на плечі.

В американському місті Цинциннаті скасовано комендантську годину. Її запровадили після трьох днів масових безпорядків. Надзвичайний стан у місті продовжує діяти.

Британська атомна субмарина, яка протягом року знаходилася на ремонті в Гібралтарі, залишить базу на початку травня. Присутність атомної субмарини в Гібралтарі викликала невдоволення громадськості і політиків у сусідній Іспанії.

Експерти ООН попереджають, що незабаром у Північній Кореї може розпочатися голод. Причинами нестабільності є природні катастрофи і нерентабельність економіки.

Справа колишнього есесівця Фрідріха Енгеля загрожує ускладнити італійсько-німецькі відносини. Міністр юстиції Італії закликав уряд ФРН нарешті засудити військового злочинця. Енгель стверджує, що він лише виконував наказ і розкаюється в скоєному.

На вулицях німецьких міст десятки тисяч пацифістів провели пасхальні марші. Демонстранти протестували проти перетворення Бундесвера в армію-інтервента.

США знову відхилили вимогу Китаю припинити польоти американських розвідувальних літаків поблизу кордонів КНР. «Доки існує міжнародний повітряний простір, Сполучені Штати самі будуть вирішувати, де і коли повинні здійснюватися такі польоти,» – заявив речник американського держдепартаменту. За повідомленням газети “Вашингтон пост”, Білий дім має намір відправити до Південно-Китайського моря авіаносець для захисту своїх розвідувальних літаків поблизу території Китаю.

Учора ввечері на півночі сектора Газа ізраїльські танки зруйнували гусеницями прикордонний пункт палестинської поліції. У той же час авіація ізраїльтян нанесла удари по штаб-квартирі особистої охорони палестинського лідера Ясіра Арафата в центрі сектора Газа. Є вбиті і поранені. За декілька годин до цього палестинці піддали мінометному обстрілу ізраїльське поселення Шдерот, розташоване біля північного кордону сектора Газа. У селищі вибухнуло 6 мін. Потерпілих немає.
Тим часом, широкий резонанс у світі викликав авіаналіт ізраїльтян на сирійську радарну установку на території Лівану. Об’єднані Нації різко засудили цей крок Ізраїлю, назвавши його прямим порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН. Ізраїльський міністр закордонних справ Шимон Перес заявив, що повітряна атака була направлена не проти Сирії, а проти тих сирійців у Лівані, котрі допомагають терористам з руху “Хезболла”.

У порт Котону в західно-африканській країні Бенін прибув корабель «Етірено», на борту якого, за інформацією властей, мали знаходитися понад 200 дітей-рабів. Проте поліція та представники уряду не виявили на судні ніяких ознак перебування малолітніх невільників. Офіційні особи знайшли там лише декілька дітей, які прямували разом з батьками до Ґабону. Представники влади мали міжнародні ордери на арешт команди “Етірено”, котру підозрюють у перевезенні юних рабів для роботи на плантаціях.

Президент Куби Фідель Кастро звернувся до десятків тисяч своїх прихильників з нагоди сорокової річниці від часу проголошення ним соціалістичного правління. Сімдесятичотирирічний вождь революції з’явився на мітинг з автоматом на плечі. У своїй промові Кастро різко критикував Президента США Джорджа Буша і його команду. За словами кубинського лідера, при владі у Вашингтоні перебуває аморальна адміністрація. У 1961 році на тому ж перехресті в Гавані кубинський лідер уперше вжив слово “соціалістична” для визначення революції, внаслідок якої він прийшов до влади двома роками раніше. Наступного дня після цього виступу кубинські емігранти, вишколені ЦРУ, висадилися на Кубі, щоб незабаром зазнати поразки від військ Фіделя Кастро.

В американському місті Цинциннаті скасовано комендантську годину. Її запровадили після трьох днів масових безпорядків. Заворушення почалися після того, як білий поліцейський застрелив під час арешту темношкірого юнака. Рішення скасувати комендантську годину було ухвалене після найспокійнішої за останній тиждень ночі. Надзвичайний стан у місті продовжує діяти.

Британська атомна субмарина, яка протягом року знаходилася на ремонті в Гібралтарі, залишить базу на початку травня. За повідомленням британських військових, у понеділок було проведене успішне випробування системи охолодження ядерного реактора, через неполадку якого човен потребував ремонту. Присутність атомної субмарини в Гібралтарі викликала невдоволення громадськості і політиків у сусідній Іспанії.

Експерти ООН попереджають, що незабаром у Північній Кореї може розпочатися голод. Уже в травні закінчаться державні запаси продуктів. Останній урожай виявився значно меншим, ніж передбачалося. Він середини 90-х років загроза голоду часто нависала над цією комуністичною країною. Причинами нестабільності є природні катастрофи і нерентабельність економіки. Від нестачі продуктів найбільше страждають діти і вагітні жінки.

Справа колишнього есесівця Фрідріха Енгеля загрожує ускладнити італійсько-німецькі відносини. Міністр юстиції Італії закликав уряд ФРН нарешті засудити військового злочинця. Під час Другої світової війни Енгель був начальником відділу СС у Генуї і там керував знищенням двохсот сорока шести італійців. В 1999 році римський суд заочно виніс йому вирок – пожиттєве ув’язнення. Журналісти однієї з німецьких телекомпаній відшукали колишнього нациста в Гамбурзі, де він спокійно жив усі повоєнні роки. Спершу Енгель, якому вже 92 роки, від усього відмовлявся. Проте згодом в інтерв’ю одній з газет він визнав, що брав участь у розстрілі 59-ти італійських громадян. Їх стратили після нападу партизанів на німецьких солдатів. Енгель стверджує, що він лише виконував наказ і розкаюється в скоєному.

На вулицях німецьких міст десятки тисяч пацифістів провели пасхальні марші. Демонстранти протестували проти перетворення Бундесвера в армію-інтервента і піддали критиці втручання військ НАТО у косівський конфлікт. Такі марші вже стали традиційними. Найбільшого розмаху вони набули у 80-ті роки, коли гонка озброєнь досягла піку.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com