Міжнародні новини від 11 каналу. 18 травня.

Сьогодні біля входу до торгового центру в ізраїльському місті Нетаньї стався вибух. Його вчинив палестинський терорист-камікадзе. Загинуло не менше п’яти осіб і поранено близько сорока. Відповідальність за теракт узяла на себе ісламська радикальна організація “Хезболла Палестини”.

Сьогодні біля входу до торгового центру в ізраїльському місті Нетаньї стався вибух. Його вчинив палестинський терорист-камікадзе. Загинуло не менше п’яти осіб і поранено близько сорока. Відповідальність за теракт узяла на себе ісламська радикальна організація “Хезболла Палестини”.

У центрі колумбійського міста Медельїна стався потужний вибух. На одній з площ, де звичайно буває багато молоді, невідомі залишили автомобіль, у якому була закладена бомба з дистанційним керуванням. Унаслідок вибуху загинуло, щонайменше, 6-ро людей і 60 отримали поранення. Медельїн є центром наркоторгівлі та місцем постійних воєн злочинних угруповань.

Протягом двох днів 8 швейцарських туристів були відрізані від світу в затопленій печері у Франції. Семеро студентів і керівник туристичної групи спустилися в грот глибиною 450 метрів. Однак через сильну зливу туди несподівано ввірвався потік води. Численні спроби рятувальників увійти до печери зазнали фіаско. Тоді французи пробили в горі кількаметровий тунель. Потім у грот спустилися водолази, які, нарешті, знайшли потерпілих в одній з кам’яних пустот. Усі швейцарці живі, лише дуже виснажені. Доставити їх на поверхню можна буде лише після того, як відкачають воду, яка поки що прибуває.

У Москві завершився самміт Європейський Союз – Росія. За його підсумками сторони прийняли спільну заяву, в якій підкреслюється, що ЄС і Російська Федерація мають намір зміцнювати довгострокове стратегічне партнерство, засноване на принципах демократії, повазі до прав людини, верховенстві права і ринкової економіки. «Нашою метою є сприяння економічному росту і процвітанню, соціальному розвитку, чистоті навколишнього середовища і зміцненню безпеки в Європі на основі загальних цінностей», – говориться в документі. На самміті було вирішено створити спільну групу для розробки концепції формування загальноєвропейського економічного простору. Учасники зустрічі мають намір вивчити перспективи використання євро в торгово-економічних операціях між ЄС і Росією. У ході переговорів сторони розглянули проблему свободи слова в Росії і становище в Чечні. У заяві сказано, що свобода преси і плюралізм належать до базових цінностей, необхідних для справжнього партнерства Росії і Євросоюзу. Учасники самміту погодилися з необхідністю знаходження політичного рішення чеченської проблеми при повазі до суверенітету і територіальної цілісності Російської Федерації.

Міністр закордонних справ Росії Ігор Іванов прибув до Вашингтона. Його завдання – підготувати грунт для першої зустрічі Влодимира Путіна і Джорджа Буша. Одною з головних тем переговорів російського міністра з держсекретарем США Коліном Пауелом буде намір Білого дому створити систему протиракетної оборони. Росія, як відомо, виступає проти цих планів.

Стратегічний план розвитку енергетики США, оприлюднений президентом Бушем, викликав бурю критики як у самих Сполучених Штатах, так і за межами країни. Голова комісії ООН з питань кліматичних змін Ян Пронк заявив, що реалізація цього плану може привести до глобальної катастрофи. За його словами, пропозиція Буша прямо суперечить курсу багатьох країн на скорочення викидів парникових газів. Демократичне крило американського конгресу обурене тим, що в проекті Білого дому акцент ставиться на виробництві енергії, а не на її економії. План Буша передбачає розширення видобутку газу та розвиток атомної енергетики.

Пілоти німецької авіакомпанії «Люфтганза» учора провели черговий 24-годинний страйк. Профспілка пілотів вимагає збільшення оплати праці на 25 – 35 відсотків, тоді як в інших галузях економіки ФРН зарплати зростають менш ніж на 5 відсотків у рік. Керівництво компанії запропонувало 10 відсотків, але пілоти збираються і надалі щочетверга страйкувати. Один добовий страйк обходиться авіакомпанії приблизно в 50 мільйонів марок.

Європейський Союз та Організація Об’єднаних Націй ухвалили спільну програму боротьби з хворобами та епідеміями. Крім того, ООН має намір створити фонд, з якого бідні країни змогли б отримувати кошти для профілактики та лікування СНІДу. Найбільше від цієї хвороби потерпає Африка. Щороку тут вмирає від СНІДу 2 мільйони людей. У деяких країнах інфіковано близько третини населення. Здебільшого, це молодь і діти. Епідемія серйозно шкодить розвитку африканських країн, економіка яких за останні роки могла б зрости на 50 відсотків. Тому найкращою інвестицією для них була б боротьба із захворюванням.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com