Міжнародні новини від 11 каналу. 31 травня

У Парижі закінчився гучний судовий процес. Колишного міністра закордонних справ Франції – сімдесятивосьмирічного Лорана Дюма – засудили до двох з половиною років ув’язнення. Його визнали винним у хабарництві та фінансових махінаціях. Крім усього іншого, завдяки старанням Дюма його колишня коханка Крістін Дев’є-Жонкур незаконно отримувала мільйонні дивіденди від державного нафтового концерну “Ельф-Акітен”. Вона проведе за гратами три роки.

Македонський уряд заявив про можливість зміни конституції країни з метою захисту прав албанського населення. Прем’єр-міністр Любчо Георгієвський повідомив, що албанська мова, швидше за все, отримає статус другої державної. Ймовірно, в Основному Законі буде змінене положення про те, що “Македонія є державою македонського народу”. Президент країни Борис Трайковський оголосив про намір амністувати албанських сепаратистів, котрі не брали участі в організації збройних сутичок і не винні у вбивствах македонських солдатів.
Тим часом на північному заході країни в районі села Матейце відбулися нові бої. Підрозділам урядової армії вдалося потіснити албанських бойовиків до кордону з Косово.

Військово-політичний блок НАТО має намір розширювати співпрацю з Європейським союзом. Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Джордж Робертсон повідомив про це на сесії міністрів закордонних справ країн – членів НАТО в Будапешті. Кооперація двох міжнародних організацій зміцніла завдяки спільним спробам припинити конфлікт в Македонії. Учасники сесії привітали ініціативу Югославії щодо приєднання до програми НАТО “Партнерство заради миру”.

У Парижі закінчився гучний судовий процес. Колишного міністра закордонних справ Франції – сімдесятивосьмирічного Лорана Дюма – засудили до двох з половиною років ув’язнення. Його визнали винним у хабарництві та фінансових махінаціях. Крім усього іншого, завдяки старанням Дюма його колишня коханка Крістін Дев’є-Жонкур незаконно отримувала мільйонні дивіденди від державного нафтового концерну “Ельф-Акітен”. Вона проведе за гратами три роки. Слідство розкрило міжнародну корупційну систему, створену керівниками концерну. Колишній директор “Ельфа” Люфлек Прижан засуджений до трьох з половиною років позбавлення волі. Проте найбільший строк отримав його заступник Альфред Сирвен, заарештований у лютому на Філіпінах. Його чекають чотирирічне ув’язнення і штраф у розмірі двох мільйонів франків.

У Мюнхені закінчився суд над колишнім есесівцем Антоном Маллотом. Під час другої світової війни він був наглядачем у концтаборі. У сорок третьому році Маллот застрелив в’язня, який приховав продукти. Через рік він забив до смерті ще одного полоненого – єврея. Судовий процес проти есесівця розпочався лише в дев’яносто дев’ятому році. Маллота засудили на довічне ув’язнення. Зараз йому вісімдесят дев’ять років.

Через три роки після залізничної катастрофи в німецькому місті Ешеді родичі загиблих подали позов до суду проти керівництва залізниці. Вони вимагають відшкодувань – по двісті п’ятдесят тисяч марок кожній сім’ї. Внаслідок катастрофи загинула сто одна людина. Аварія сталася через те, що на одному з коліс поїзда лопнула шина.

Під час перебування в Кувейті від серцевого нападу помер відомий\t палестинський політик – шісдесятирічний Файсал Хусейні. Він був офіційним представником Палестинської адміністрації в Йорданії. Хусейні вважався можливим наступником Ясіра Арафата на посту глави автономії.

Парламент Індонезії проголосував за початок процесу імпічменту президентові країни Абдурахману Вахіду. Протягом двох наступних місяців депутати зберуться на спеціальне засідання і розглянуть питання про зміщення глави держави. Тільки деякі з чотирьохсот законодавців висловилися проти імпічменту. Під час дебатів найбільші фракції в черговий раз звинуватили главу держави в корупції та порушеннях конституції. Прихильники Вахіда у випадку його відставки готові вдатися до повстання. Учора багатотисячний натовп вдерся на подвір’я парламенту. Силам безпеки вдалося втримати маніфестантів від штурму.

В американському штаті Флорида горять ліси. Причиною пожеж стала сильна посуха. З вогнем борються понад п’ятсот фахівців. Протягом двох тижнів їм вдалося локалізувати половину пожеж. І все ж вогонь продовжує загрожувати величезним лісовим масивам.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com