Міжнародні новини від 11 каналу. 8 червня.

Правляча лейбористська партія здобула переконливу перемогу на виборах до палати громад британського парламенту. Попередні результати не залишають жодних сумнівів у тому, що лейбористи сформують наступний уряд. За попередніми підрахунками, партія прем’єр-міністра Тоні Блера набрала 44 відсотки голосів і не втратила жодного місця в палаті громад. За головну опозиційну силу – консерваторів – проголосували 32 відсотки виборців.

Правляча лейбористська партія здобула переконливу перемогу на виборах до палати громад британського парламенту. Попередні результати не залишають жодних сумнівів у тому, що лейбористи сформують наступний уряд. За попередніми підрахунками, партія прем’єр-міністра Тоні Блера набрала 44 відсотки голосів і не втратила жодного місця в палаті громад. За головну опозиційну силу – консерваторів – проголосували 32 відсотки виборців. Голова консервативної партії Вільям Хейг вирішив залишити свій пост. Перемога лівоцентристів була цілком прогнозована, і головною подією вчорашнього голосування стала явка виборців. Вона була найнижчою з часів Другої світової війни – шісдесят три відсотки. Політологи пояснюють це двома причинами. По-перше, багато традиційних прибічників лейбористів не голосували, бо вважають неефективними реформи уряду у галузі освіти та охорони здоров’я. По-друге, частина електорату торі не підтримала Вільяма Хейга, який став на крайні праві позиції.

В Ірані проходять вибори Президента. На цей пост претендують десять кандидатів. Фаворитом є нинішній Президент Мухаммед Хаттамі. Опитування громадської думки показують, що його суперники-консерватори не мають жодних шансів. Хаттамі сподівається на такий же високий результат голосування, який був чотири роки тому. Тоді нинішній Президент прийшов до влади, набравши сімдесят відсотків голосів виборців.
Відкрита політика Хаттамі наштовхується на запеклий опір консервативного мусульманського духовенства на чолі з Аятоллою Хомейні. До того ж, президентська влада в Ірані досить обмежена.

Македонський уряд вирішив не запроваджувати воєнного стану. Прем’єр-міністр країни Любчо Георгієвський, який досі був настроєний дуже войовниче, провів переговори з лідерами албанських партій, після чого заявив, що діалог буде продовжуватися.
Тим часом у місті Бітола на південному заході країни сьогодні вночі знову сталися погроми. Місцеві македонці підпалювали магазини албанців і спробували взяти штурмом склад зброї.

У штаб-квартирі НАТО триває весняна сесія міністрів оборони країн – членів цієї організації. Серед головних тем зустрічі – плани США щодо створення системи протиракетної оборони. Крім того, міністри обговорили необхідність «широкої політичної відповіді» на загрозу з боку таких країн як Північна Корея, Ірак, Іран та Лівія. Ще одією темою сесії стала ескалація конфлікту в Македонії. У засіданні Ради Євро-Атлантичного партнерства бере участь делегація міністерства оборони України. В ході роботи спільної комісії Україна – НАТО йшлося передусім про реалізацію програми реформування та розвитку української армії.

На конференції в Гамбурзі міністри закордонних справ одинадцяти держав, які входять до Ради країн Балтійського моря, домовилися про додатковий контроль за безпекою морських перевезень. Адже аварія танкера в Балтійському морі мала б дуже важкі екологічні наслідки для всього регіону. Раду було створено дев’ять років тому для поліпшення співпраці країн Балтики, які раніше розділяла “залізна завіса”. Головування в цій організації на Гамбурзькій конференції перейшло від ФРН до Росії.

Сьогодні вранці у початковій школі японського міста Ікеда тридцятисемирічний злочинець убив сім дітей і вчителя. Вбивця оперував кухонним ножем. Двадцять учнів і троє вчителів отримали поранення різного ступеня важкості. Злочинця затримала поліція. За попередніми висновками, він психічно хворий. На першому допиті цей чоловік сказав, що прийняв дозу медикаментів, яка в декілька разів перевищує норму.

У понеділок у Сполучених Штатах буде страчений тридцятитрьохрічний Тімоті Маквей, який шість років тому вчинив найкривавіший теракт за всю історію країни. Внаслідок вибуху будинку в Оклахома-сіті загинуло сто шістдесят вісім осіб. Свою вину Маквей визнав під час допиту. Мотивом злочину він назвав ненависть до Вашингтонської адміністрації. Засуджений вирішив відмовитися до подальших апеляцій.

Суд у Бельгії визнав винними чотирьох осіб, яких звинувачували у причетності до етнічних чисток в Руанді. Серед них – дві католицькі черниці. Сестри Гертруда і Марія Кісіто сприяли знищенню сотень людей. Одна з монахинь принесла своїм одноплемінникам з народності хуту бензин для підпалу будинку, в якому заховалися представники нацменшини тутсі. Друга черниця не пустила до монастиря переслідуваних біженців. Під час заворушень у Руанді було вбито близько восьмисот тисяч осіб, переважно з народності тутсі. Крім монахинь, на лаві підсудних опинилися ще двоє чоловіків. Слухання свідків тривало майже два місяці. Сьогодні суд винесе вироки. Всім звинувачуваним загрожує багаторічне ув’язнення.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com