Міжнародні новини від 11 каналу. 19 червня.

Під час зустрічі з іноземними журналістами в Москві російський Президент Володимир Путін заявив, що у відповідь на створення американської системи протиракетної оборони Росія збільшить кількість боєголовок на своїх ракетах. Путін відзначив, що його країна готова відповісти на будь-які односторонні дії США, навіть якщо вони не несуть прямої загрози.

Під час зустрічі з іноземними журналістами в Москві російський Президент Володимир Путін заявив, що у відповідь на створення американської системи протиракетної оборони Росія збільшить кількість боєголовок на своїх ракетах. Путін відзначив, що його країна готова відповісти на будь-які односторонні дії США, навіть якщо вони не несуть прямої загрози.

На Близькому Сході екстремісти знову порушили перемир’я. Біля міста Наблоса на Західному березі Йордану невідомі застрелили тридцятип’ятилітнього єврейського поселенця, який їхав у своєму автомобілі. Його супутник отримав поранення.

Двадцять вісім палестинців звернулися до суду в Бельгії з позовом проти прем’єр-міністра Ізраїлю Аріеля Шарона. Вони звинувачують ізраїльського лідера в причетності до етнічних чисток. Двадцять років тому під час війни в Лівані були знищені сотні палестинських біженців. Шарон тоді займав пост міністра оборони Ізраїлю. Бельгійські суди приймають позови від іноземців, якщо йдеться про порушення прав людини.

Суд у Косово виніс вирок колишньому офіцерові сербської поліції, якого звинуватили в участі у масовому розстрілі албанців у населеному пункті Рачаку. Албанські судді вважають, що під час розстрілу в січні 1999 року загинуло понад сорок осіб, переважно цивільних. Цей інцидент став поворотним пунктом в косівському конфлікті. Після нього авіація НАТО розпочала бомбардування Югославії.

У боснійському місті Баня-Лука декілька сотень місцевих сербів спробували вдруге зірвати церемонію закладення першого каменя мечеті. Демонстранти закидали мусульман камінням. Поліція застосувала слізогінний газ і брандсбойти. В сутичках з учасниками акції протесту декілька поліцейських отримали поранення. Мечеть існувала на тому ж місці до 1993 року і була зруйнована під час міжусобної війни.

На парламентських виборах у Болгарії Національний рух Сімеона Другого, очолюваний колишнім царем, отримав сорок три відсотки голосів, і, відповідно, сто двадцять місць у парламенті. Партії не вистачило лише одного мандата, щоб контролювати вищий законодавчий орган країни і самостійно сформувати уряд.

Новий прем’єр-міністр Італії міліардер Сільвіо Берлусконі, виступаючи в Сенаті, пообіцяв до початку серпня підготувати законопроект, який допоможе розв’язати конфлікт між його політичними і комерційними інтересами. Досі він не проявляв готовності випустити з рук контроль над своєю імперією, яка оцінюється в дванадцять мільярдів доларів. На думку частини сенаторів, той факт, що Берлусконі володіє кількома засобами масової інформації, ставить під загрозу демократичні правила гри.
Прем’єр-міністр виступив з оригінальною ідеєю щодо липневого самміту “великої вісімки”, який має відбутися в Генуї. Берлусконі запропонував провести зустріч не в місті, а у відкритому морі на військовому кораблі чи туристичному лайнері. Таким чином італійський уряд хоче уникнути вуличних безпорядків, які постійно влаштовують у місцях міжнародних форумів противники глобалізації.

Прем’єр-міністра Польщі Єжи Бузека на честь десятиріччя підписання німецько-польської угоди про добросусідські відносини зустрічали у ФРН з військовими почестями. Однак незабаром політиків поглинули повсякденні проблеми. Наприклад, польські студенти у Франкфурті-на-Одері поскаржилися своєму прем’єру і німецькому канцлеру Герхарду Шрьодеру на прояви національної неприязні з боку місцевих мешканців. Однак головною темою зустрічі стали перспективи приєднання Польщі до Європейського союзу. Шрьодер поінформував Бузека про результати самміту ЄС в Гетеборзі. Між Берліном і Варшавою зберігаються протиріччя в питанні про вільний доступ поляків на європейський ринок робочої сили після входження Польщі до ЄС. Німеччина та інші країни Євросоюзу хотіли б обмежити свободу працевлаштування польських громадян у Західній Європі на період до семи років. Польща вважає цей термін занадто довгим.

Сьогодні близько другої години за київським часом у Сполучених Штатах був страчений вбивця Хуан Рауль Ґарса. Сорокачотирьохлітнього наркоторговця, мексиканця за походженням, суд визнав винним у вбивстві трьох людей і підбурюванні до вбивства. Злочинцю ввели смертельну ін’єкцією в тій самій камері, де минулого тижня стратили «оклахомського терориста» Тімоті Маквея. Таким чином Гарса став другим після Маквея федеральним в’язнем, засудженим до смертної кари за останні тридцять вісім років. Президент США Джордж Буш відхилив прохання про помилування вбивці. Як повідомив представник Білого Дому, Президент не знайшов підстав для пом’яшення вироку.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com