Міжнародні новини від 11 канала. 20 червня.

Римський Колізей, на арені якого колись вмирали гладіатори, тепер став світовим символом боротьби проти смертної кари. Коли в якійсь країні відміняють цю міру покарання чи відбувається помилування засудженого, подію яскраво відзначають у Колізеї.

Рада безпеки Ізраїлю вирішила не порушувати перемир’я з палестинцями, незважаючи на постійні акти агресії з їхнього боку. Це рішеня з’явилося після дискусія про доцільність повернення до тактики ударів у відповідь. Від тринадцятого червня, коли було проголошене перемир’я, загинуло троє ізраїльтян і п’ятеро палестинців. Сьогодні в центрі ізраїльського міста Хадера вибухнула бомба, захована в контейнері для сміття. Вибух не завдав великої шкоди. Поліція оточила район інциденту і розшукує інші вибухові присторої.
Тим часом палестинський лідер Ясір Арафат прибув до Мадрида. Під час зустрічі з Прем’єром Іспанії Азнаром він звинуватив у порушеннях перемир’я на Близькому Сході єврейських поселенців.

Сьогодні керівництво НАТО розглядає можливість відправки своїх військових підрозділів до Македонії, де вони взяли б участь у роззброєнні албанських бойовиків. Тим часом у Скоп’є із складу комітету з урегулювання конфлікту вийшов міністр внутрішніх справ Любе Босковський. Він вважає, що македонців примушують іти на занадто великі поступки, особливо в тому, що стосується змін в Конституції.

Парламентська фракція німецької Партії демократичного соціалізму звернулася до федерального Конституційного суду із скаргою на неправомірне рішення уряду ФРН. Йдеться про схвалення Кабінетом міністрів у 1999 році нової стратегічної концепції НАТО. ПДС, яка є наступницею колись правлячої в НДР Соціалістичної єдиної партії Німеччини, вважає, що уряд порушив Основний закон, не поставивши питання про схвалення концепції НАТО на голосування в бундестазі. Ця концепція уперше дозволила проведення воєнних операцій альянсу за межами зони його відповідальності. Такою операцією стала, зокрема, повітряна війна проти Югославії.

Нижня палата парламенту Франції ухвалила запропонований соціалістичним урядом законопроект про обмеження недоторканності Президента. Згідно з цим документом главу держави можна буде притягувати до відповідальності за провини, не пов’язані з його президентською діяльністю. Таким чином прем’єр-міністр Ліонель Жоспен нагається підірвати позиції Президента країни Жака Ширака, замішаного в корупційному скандалі. Однак для введення в дію закон повинен бути затверджений Сенатом, у якому переважають консерватори.

Головнокомандувач пакистанської армії Первез Мушараф, який очолює правлячий військовий режим, прийняв президентську присягу. Таким чином він залишиться при владі і після повернення Пакистану до демократичної форми правління у жовтні цього року. Восени дев’яносто дев’ятого Мушараф організував військовий переворот.

В американському штаті Вісконсін жертвами торнадо стали троє людей. Не менше шістнадцяти осіб отримали поранення. Ураган несподівано розпочався вчора ввечері і призвів до серйозних матеріальних втрат. Вітер руйнував будинки, виривав з корінням дерева і навіть зносив велику рогату худобу.

Біля узбережжя Чилі стався найбільший за останні двадцять п’ять років витік нафти. Причиною пригоди стала аварія аргентинського танкера. Забруднені сто двадцять кілометрів берегової смуги. Уряд з запізненням відреагував на цю подію, недооцінивши її масштабів. Те ж стосується і екіпажу танкера, який забив тривогу лише тоді, коли з пробоїни в борту судна декілька годин у воду витікала нафта.

Колишні підневільні робітники нацистської Німеччини почали отримувати відшкодування із створеного підприємцями ФРН фонду «Пам’ять, відповідальність, майбутнє». Більш ніж десяти тисячам євреїв перерахували по чотири тисячі чотириста доларів. Такі ж суми отримали близько десяти тисяч людей інших національностей, які проживають у Чехії. На компенсації розраховують півтора мільйони осіб.
«Це все одно не справедливо, – вважає Георг Шнайдер, помічник директора американської правозахисної організації «Джевіш Клеймс Конференс». – Ніхто не стане багатшим від цих грошей, та й ніякі гроші не зможуть виправити того, що сталося».
«Це не відшкодування за наші страждання, – говорить Арон Крелл, який побував у двох концтаборах. – Це лише жалюгідна оплата того, що ми зробили для цих компаній».

Римський Колізей, на арені якого колись вмирали гладіатори, тепер став світовим символом боротьби проти смертної кари. Коли в якійсь країні відміняють цю міру покарання чи відбувається помилування засудженого, подію яскраво відзначають у Колізеї.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com