Міжнародні новини від 11 каналу. 27 червня.

У східнонімецькій федеральній землі Бранденбург із шкільної програми вилучили обов’язковий курс релігії і перевели його в розряд факультативів. Натомість у школах з’явилася дисципліна під назвою “Форми життя, етика і релігійна інформація”. Земельний уряд посилається на те, що, за Конституцією, церква відокремлена від держави. Крім того, урядовці обстоюють свободу вибору. На сьогоднішній день на території колишньої НДР храми відвідують лише двадцять п’ять відсотків школярів.

Передмістя столиці Македонії Арачиново перетворилося на селище-привид. Його залишили і місцеві жителі, і албанські бойовики, які закріпилися тут на початку червня. Македонське керівництво дозволило великому загону озброєних сепаратистів вирушити автобусами до югославського кордону. Це викликало масові заворушення македонців у Скоп’є. Президент країни Борис Трайковський публічно виступив на захист свого рішення про евакуацію бойовиків з Арачиново. За його словами, таким чином вдалося відвернути загрозу обстрілу столиці і уникнути людських втрат. Трайковського підтримав прем’єр-міністр Любчо Георгієвський, який пояснив співвітчизникам, що Македонія зазнала серйозного міжнародного тиску і вибору у властей просто не було. Цей прояв єдності македонських лідерів допоміг стабілізувати ситуацію в Скоп’є.
Разом з тим перемир’я навколо столиці не поширюється навіть на сусідні райони країни. На околицях міст Тетово і Куманово продовжуються бої.

Декілька тисяч прихильників екс-президента Югославії Слободана Мілошевича вийшли на демонстрацію в центрі Белграда. Вони протестували проти можливої видачі колишнього глави держави Міжнародному трибуналу в Гаазі. Однак, за повідомленням західних інформагенств, цього разу демонстрантів було менше, ніж звичайно. Минулої суботи уряд країни видав указ про співпрацю з Гаазьким трибуналом, який відкриває дорогу до екстрадиції Мілошевича.

Один з колишніх соратників Мілошевича – генерал армії боснійських сербів Крстич – очікує вироку Міжнародного трибуналу. Йому інкримінують планування, організацію та керівництво масовими вбивствами боснійських мусульман у місті Сребреніца в 1995 році. За даними звинувачення, солдати з корпусу Крстича розстріляли сотні людей і поховали їх у братських могилах. Протягом усього процесу, який тривав п’ятнадцять місяців, підсудний не визнавав своєї вини. Вирок буде винесений лише через декілька місяців. Крстичу загрожує довічне ув’язнення.

У ході переговорів у Вашингтоні Президент США Джордж Буш і Прем”єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон не змогли прийти до єдиної думки щодо перспектив установлення миру на Близькому Сході. Глава Білого дому вважає, що нинішнє зменшення кількості сутичок можна розцінювати як “період заспокоєння”, який комісія Мітчела розглядала як необхідну прелюдію до прямих мирних переговорів. Зі свого боку ізраїльський лідер заявив, що переговори стануть можливими тільки після повного припинення вогню не менш ніж на десять днів.

Кацлер Німеччини Герхард Шрьодер заявив, що розширення Європейського союзу на Схід відповідає інтересам ФРН. На його думку, Німеччина може претендувати на роль головного торгового партнера держав, які збираються вступати до ЄС. Канцлер вважає, що його країна потрапляє у все більшу залежність від розвитку світової, а особливо американської кон’юнктури.

Міжнародні організації, які виступають на захист гомосексуалістів і лесбіянок, звинуватили мусульманські держави в порушенні прав людей, хворих на СНІД та заражених вірусом імунодефіциту людини. На конференції ООН в Нью-Йорку представники ісламських держав висловили незгоду з деякими розділами декларації на підтримку боротьби із СНІДом, у яких йдеться про групи підвищеного ризику, зокрема гомосексуалістів, наркоманів і проституток. На думку представників сексуальних меншин, без згадування про групи ризику підписання декларації втрачає сенс.

У східнонімецькій федеральній землі Бранденбург із шкільної програми вилучили обов’язковий курс релігії і перевели його в розряд факультативів. Натомість у школах з’явилася дисципліна під назвою “Форми життя, етика і релігійна інформація”. Земельний уряд посилається на те, що, за Конституцією, церква відокремлена від держави. Крім того, урядовці обстоюють свободу вибору. На сьогоднішній день на території колишньої НДР храми відвідують лише двадцять п’ять відсотків школярів. Тим часом місцеві церкви, а також політичні партії християнського спрямування різко виступили проти змін у шкільній програмі і подали позов до Конституційного суду ФРН.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com