Мiжнароднi новини вiд 11 каналу. 11.07.2001

Ізраїльські солдати на танках і бульдозерах увірвалися до табору палестинських біженців у Секторі Газа і зруйнували багато будинків. Раніше з території цього табору араби обстріляли ізраїльський військовий пост. На Західному березі Йордану палестинці протестують проти знесення їхніх будинків у Єрусалимі. Власті міста посилаються на те, що будівництво велося на громадських землях без відповідних дозволів.

Ізраїльські солдати на танках і бульдозерах увірвалися до табору палестинських біженців у Секторі Газа і зруйнували багато будинків. Раніше з території цього табору араби обстріляли ізраїльський військовий пост. На Західному березі Йордану палестинці протестують проти знесення їхніх будинків у Єрусалимі. Власті міста посилаються на те, що будівництво велося на громадських землях без відповідних дозволів.

До Німеччини прибув Президент Сирії Башар Асад. Це перший візит сирійського лідера до ФРН з 1978 року. Проти приїзду Асада активно протестували єврейські організації Німеччини. Річ у тім, що молодий президент, який прийшов до влади рік тому, прославився своїм антисемітизмом. У центрі переговорів Асада з німецьким канцлером була ситуація на Близькому Сході. Герхард Шрьодер закликав гостя підтримати мирний план Мітчела. Однак Асад заявив, що для встановлення справедливого миру насамперед необхідно виконати старі резолюцї ООН. Ці резолюції, крім усього іншого, передбачають виведення ізраїльських військ з Голанських висот, на які претендує Сирія. Сьогодні, у другий день перебування сирійського лідера в Німеччині, він зустрівся з Президентом країни Йоганесом Рау та головою федерального парламенту Вольфгангом Тірзе. Крім того, Асад планує провести переговори з представниками німецької промисловості.

У місті Єдвабні на північному сході Польщі відбулася траурна церемонія, присвячена пам”яті євреїв, які загинули під час погромів 60 років тому. 10 липня 1941 року, коли до Польщі увійшли німецькі війська, у Єдвабні було вбито близько 1600 євреїв: чоловіків, жінок, дітей і старих. Більшість із них були спалені живцем. Довгий час вважалося, що це зробили нацисти, однак дослідження професора Томаша Гросса, опубліковане минулого року, довело, що вбивцями були поляки. Після гострої дискусії власті вирішили встановити на місці трагедії новий пам”ятник і в 60-ті роковини провести траурну церемонію. На неї прибули євреї з усього світу і посол Ізраїлю в Польщі Шевах Вайс. Президент країни Александр Квасьнєвський офіційно попросив у єврейського народу пробачення.

Сьогодні в Боснії поблизу міста Сребреніци мусульмани поминають своїх родичів, загиблих 6 років тому. Під час громадянської війни на Балканах війська боснійських сербів вторглися у зону безпеки ООН, до якої належала Сребреніца, і вигнали з міста понад 30 тисяч мусульман. Близько 8 тисяч були вбиті. Досі знайшли лише половину жертв. Учасників сьогоднішньої траурної церемонії охороняють півтори тисячі поліцейських.

У столиці Іспанії біля будинку міністерства юстиції в результаті вибуху закладеної в автомобіль бомби загинув один поліцейський. Про запланований теракт власті попередило угруповання ЕТА, яке домагається незалежності Країни Басків. Вибух стався раніше від повідомленого терміну, а саме в той момент, коли поліція очищала територію навколо міністерства.

Новостворений Африканський Союз, який постав на руїнах Організації Африканської Єдності, обрав свого першого Генерального секретаря. Ним став колишній міністр закордонних справ Кот-д”Івуару Амар Ессі. Генсека обрали лише на один рік. Африканський союз створено на зразок ЄС. Він матиме власний парламент, спільну валюту, центральний банк і судову палату. Попередниця союзу – Організація Африканської Єдності –проіснувала 38 років. До неї входили 53 держави.

Християнські партії Німеччини виступили проти введення в дію закону про гомосексуальні шлюби. Зініційований урядовою коаліцією закон дозволяє офіційно реєструвати сім”ї, створені людьми однієї статі та урівнює їх у правах з традиційними парами. Вони зможуть мати спільне прізвище і претендувати на майно у випадку смерті одного з партнерів. Закон повинен був вступити в дію першого серпня, однак прем”єр-міністри Баварії та Саксонії, які є лідерами блоку християнських партій, подали позов до Конституційного суду країни.

Сильні зливи призвели до повені в польському портовому місті Гданську. Загинуло четверо людей; багато мешканців міста отримали поранення. Зруйновано два будинки. Під багатометровим шаром води опинилися цілі райони.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com