Міжнародні новини від 11 каналу. 16 липня.

У Баренцевому морі почалася підготовка до підняття підводного човна «Курськ». Роботи ведуться з борту норвезького судна “Майо”. Їх першим етапом стало обстеження корпуса “Курська” за допомогою телекамер. Особливо ретельно оглядають ті місця, де будуть кріпитися підйомні конструкції. Після обстеження почнеться перевірка навколишнього середовища.

У Баренцевому морі почалася підготовка до підняття підводного човна «Курськ». Роботи ведуться з борту норвезького судна “Майо”. Їх першим етапом стало обстеження корпуса “Курська” за допомогою телекамер. Особливо ретельно оглядають ті місця, де будуть кріпитися підйомні конструкції. Після обстеження почнеться перевірка навколишнього середовища.
На дно моря опустилися водолази. Насамперед вони повинні очистити корпус “Курська” від мулу – на це, очевидно, піде кілька днів. У Баренцевому морі встановилася гарна погода: вітер слабкий, висота хвиль не перевищує півметра. Район проведення операції оточений кораблями Північного флоту. Цей квадрат нанесений на карти всіх іноземних судноплавних компаній – рух суден там тимчасово заборонений.

Американська адміністрація заявила про проведення нових успішних випробувань у рамках програми протиракетної оборони. У ніч на неділю ракета-перехоплювач вразила міжконтинентальну ракету з навчальною боєголовкою. США провели вже три подібні випробування, щоправда, лише одне з них було успішним. За словами військових, зіткнення ракет відбулося на висоті двохсот двадцяти п’яти кілометрів при швидкості понад двадцять п’ять тисяч кілометрів на годину. Ці випробування обійшлися в сто мільйонів доларів. Росія і Китай у черговий раз піддали критиці Сполучені Штати за розвиток програми ПРО.

Голова КНР Цзянь Цземінь перебуває в Росії з візитом, який уже називають “історичним”. Глави двох держав сьогодні підпишуть договір про добросусідство, дружбу і співробітництво. Планується також підписання спільної заяви з приводу американської системи ПРО. Сьогодні Цземінь зустрінеться зі спікером Держдуми Геннадієм Селезньовим та екс-президентом Росії Борисом Єльциним.

В Індії завершуються переговори між Президентом Пакистану Первезом Мушарафом і Прем’єр-міністром Індії Аталом Ваджпаї. У місті Агра, де проходить зустріч, Мушараф відвідав знаменитий Тадж-Махал – мавзолей махараджі Йахана, який правив Індією у сімнадцятому столітті. Ця споруда є символом багатовікового мирного співіснування мусульман та індусів. На переговорах у першу чергу йдеться про врегулювання конфлікту в Кашмірі. Цей штат був причиною двох воєн між Індією та Пакистаном. Поки що сторонам не вдалося досягти компромісу. Обговорювалася також можливість будівництва газопроводу з Ірану в Індію і питання, пов’язані з розвитком торгово-економічного співробітництва між двома країнами. Ваджпаї прийняв запрошення Мушарафа приїхати з візитом у Пакистан ще цього року. Тим часом конфлікт у Кашмірі загострився. За останні кілька днів тут загинули тридцять вісім мусульманських екстремістів і п’ять індійських військових.

У столиці Єгипту пройшли переговори глави палестинської адміністрації Ясіра Арафата з міністром закордонних справ Ізраїлю Шимоном Пересом. Сторони обговорювали можливість розширення угоди про перемир’я. Перес заявив, що Ізраїль готовий реалізовувати план Мітчела і співпрацювати з Арафатом.
Тим часом на Близькому Сході продовжується насильство. В Єрусалимі від вибуху бомби загинули двоє палестинців. Вибуховий пристрій спрацював передчасно – він призначався для теракту на стадіоні, де проходить єврейський спортивний фестиваль. У місті Хевроні на Західному березі Йордану сталися перестрілки.

Сотні людей прийшли попрощатися з іспанським політиком, що став жертвою терористичного акту. У жалобній церемонії взяв участь і прем’єр-міністр країни Хосе Маріа Аснар. Правоохоронні органи вважають, що організатором злочину було підпільне угруповання ЕТА, яке бореться за незалежність Країни Басків. Цю ж організацію звинувачують у здійсненні в суботу ще одного теракту, у результаті якого був убитий високопоставлений поліцейський чиновник.

У ході надзвичайної сесії парламенту Хорватії уряд країни отримав вотум довіри, необхідний для збереження кабінету. Закрите голосування було наслідком рішення уряду про видачу Трибуналу ООН двох хорватських генералів. Прем’єр-міністр країни Івіца Рачан заявив депутатам, що відмова від екстрадиції загрожує Хорватії міжнародною ізоляцією.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com