Парламент Македонії відновив обговорення питання про деякі зміни конституції країни, які повинні надати більше прав етнічним албанцям. Обговорення було перервано в п’ятницю на настійну вимогу спікера парламенту Стояна Андова. Тоді він сказав, що дебати не можуть тривати, поки члени албанської Національної армії звільнення і їхні прихильники “пригноблюють і утримують македонських біженців, що намагаються повернутися у свої будинки”.
Вже в понеділок багато парламентаріїв обурювалися тим, що уряд, на їхню думку, надто охоче йде на поступки албанцям. Відразу кілька депутатів виступили з промовами, загальний зміст яких зводився до того, що албанські бойовики зовсім не збираються припиняти збройну боротьбу. У понеділок у парламент прийшли лише 63 з 120 депутатів. Велика частина відсутніх – представники партії прем’єр-міністра Любче Георгіївського, того самого, котрий підписав мирний договір з албанцями. Македонські політики вже давно говорять про те, що 3300 одиниць зброї, що зібрані до кінця вересня на складах НАТО, – лише мізерна частина арсеналу албанців. Супротивники бойовиків запевняють, що сепаратисти закопують у горах куди більше зброї, ніж відносять на приймальні пункти Північноатлантичного альянсу.
Аналітики прогнозують, що процес зміни конституції може початися вже в середу. Однак на його пізніх стадіях, коли будуть розглядатися самі виправлення до основного закону країни, націоналісти цілком можуть спробувати затягти обговорення чи зовсім заблокувати його.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com