Закінчилася поїздка Аріеля Шарона в Москву. З погляду ізраїльтян, візит пройшов удало. Росія, в особі президента Путина, беззастережно засудила “терор проти мирних жителів” як метод політичної боротьби. Причини, що спонукали російського лідера зробити цю заяву, досить прозорі: Ізраїль – одна з небагатьох держав, що у цілому виправдовують російську політику в Чечні. Відносини двох країн останнім часом розвиваються дуже динамічно, – двосторонній товарообіг, по деяким даним, досяг мільярда доларів
Шарон говорив про недостатній рівень торгово-економічного співробітництва і привіз у складі делегації групу бізнесменів, зацікавлених у розвитку ділових зв’язків із Росією. Не можна забувати і про так називаний “російський фактор” у самому Ізраїлі. Кабінет Шарона спирається, серед іншого, і на підтримку таких партій як “Наш будинок Ізраїль”, що прагнуть виражати інтереси нових репатріантів. Неофіційний лідер російськомовної громади Ізраїлю Натан Щаранский – міністр внутрішніх справ в уряді Шарона.
Поїздка пройшла не без шорсткостей. Прем’єр не став зустрічатися з патріархом Московським і всея Русі Алексієм Другим і головою Державної думи Геннадієм Селезньовим. Разом з тим у Шарона відбулася незапланована зустріч з міністром закордонних справ Росії Ігорем Івановим. Приїзд Шарона не зняв і давніх розбіжностей з Ізраїлем із приводу Ірану й Іраку: Сполучені Штати й Ізраїль обвинувачують Москву в занадто м’якому відношенні до режиму Саддама Хусейна й постачаннях ракетних і ядерних технологій Тегерану, а Росія не ховає свого бажання ,щоб ООН якомога швидше зняла санкції проти Багдада. Що ж стосується близькосхідного врегулювання, то, хоча Росія і залишається співголовою мирного процесу, її реальні можливості впливати на положення справ у регіоні залишаються дуже обмеженими.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com