Керівництво Македонії відкинуло можливість продовження мандата натовського контингенту на перебування в країні для захисту міжнародних спостерігачів. У заяві, обнародуваній після засідання ради безпеки Македонії, говориться, що після закінчення операції по роззброюванню албанських бойовиків натовський контингент може перебазовуватися, але тільки для патрулювання кордонів із краєм Косово й Албанією і тільки при наявності необхідного мандата з боку ООН.
Тим часом на недавній зустрічі міністри закордонних справ країн Євросоюзу заявили, що тільки сили НАТО можуть забезпечити безпеку після завершення операції по збриранню зброї в албанських бойовиків. Однак саме керівництво НАТО не занадто прагне загрузнути в миротворчій місії в Македонії – сили Альянсу вже розквартировані в Косово і Боснії, і терміни їхнього виводу відтіля дотепер не визначені. Прийнята напередодні ввечері в Брюсселі заява про те, що НАТО може пустити в хід П’яту статтю свого статуту і відповісти на удари терористів по американських об’єктах, означає що в Альянса просто не вистачить сил і засобів, щоб втягуватися в нову тривалу і дорогу операцію на Балканах.
Така перспектива не влаштовує албанців, що наполягають на тому, що тільки натовський контингент зможе гарантувати їхню безпеку. Рада безпеки Македонії виразила співчуття США в зв’язку з терористичним нападом. У заяві Ради говориться, що Македонія як ніхто знає, що таке жити в умовах погрози тероризму.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com