Представники Євросоюзу засудили заяви прем’єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі, що зробив натяк на перевагу західної цивілізації над культурами східного типу. На думку ЄС, такого роду заяви можуть мати “небезпечні наслідки”. Скандальні заяви Берлусконі пролунали під час візиту італійського прем’єра в Німеччину. Виступаючи перед журналістами, він сказав, що ззахідна цивілізація гарантує дотримання прав людини і релігійних воль. В ісламському світі, за словами Берлусконі, про це ніхто навіть не задумується. Більш того, він порівняв “ісламських терористів” з антиглобалістами. На його думку, їх поєднує прагнення завдати максимальної шкоди західному світу.
Прем’єр-міністр Бельгії, яка очолює зараз ЄС, говорить: “Мені навіть не віриться, що прем’єр-міністр Італії здатний робити такого роду промови. Вони зовсім не служать одному з головних завдань сьогодення – зближенню цивілізацій. Більш того, деякі навіть можуть сприйняти їх як образливі”. Представник Єврокомісії, виконавчого органа ЄС, заявив, що слова Берлусконі ні в якому разі не відбивають точку зору об’єднаної Європи.
Італійська ліва газета Republika пише, що заяви прем’єр-міністра нагадують заклики до хрестових походів, що, на думку газети, дуже небезпечно. Газета Manifesto пішла ще далі, заявивши, що нестримані заяви прем’єра показують, що кабінетом міністрів керують таліби. А праве видання Folio задало своїм читачам питання: “А в чому тут скандал”? На думку цієї газети, Берлусконі усього лише порушив закони політичної коректності. Folio вважає, що Берлусконі виразив думку більшої частини свого електорату, що побоюються іммігрантів і нових культур. Видний представник коаліції італійських лівих Джовані Берлінгер заявив, що Берлусконі, на його думку, цілком може спровокувати своїми заявами конфлікт цивілізацій. Комуністи ж пішли ще далі і порівняли Берлусконі з організаторами терактів 11 вересня.
Представник Берлусконі Паоло Бонаюті, виправдуючи свого начальника, заявив, що слова італійського прем’єра “вирвали з контексту”. Як би то ні було, оглядачі звертають увагу на те, що заява Берлусконі пролунала в той момент, коли країни Заходу готуються завдати удару по міжнародному тероризмі, і лідери коаліції щоразу наголошують, що не мають наміру вести війну з ісламом. Оглядачі також нагадують, що рівно рік назад італійський кардинал Джакомо Біффі закликав надати іммігрантам-католикам більше прав, ніж приїжджаючим в Італію мусульманам. Уряд Італії тоді розцінив заяву кардинала як “зовсім неприпустиму”.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com