11.10 Росія. “Курськ”

Баржа Giant-4 у зв’язці з піднятим з дна Баренцева моря підводним човном “Курськ” прибула до плавучого доку в селищі Росляково. Субмарина буде поставлена на чотири зачіпних пристосування, які називають банками. Як повідомив офіційний представник компанії Smit International Ларс Вальдер, погода сприяла буксируванню і проходу баржі по вузьких місцях затоки. На час проходу баржі через затоку на восьму година було зупинено судноплавство.
Човен був піднятий із дна Баренцева моря в понеділок 8 жовтня. Операція по підйому човна тривала майже три місяці. Інженери говорять, що у світовій практиці не існує прецеденту підняття затонулого судна вагою в 20 тисяч тонн із глибини більш ста метрів. У рамках цієї операції був відрізаний перший відсік субмарини, у якому, як думають, знаходяться торпеди, що нерозірвалися, а потім човен був притягнутий до баржі за допомогою декількох десятків тросів. Роботи з підйому “Курська” кілька разів переривалися в зв’язку з технічними проблемами або несприятливими погодними умовами.
Російські влади неодноразово затверджували, що” Курськ” не представляє ніякої небезпеки для навколишнього середовища і населення, що проживає в селищі Росляково, поруч з місцем, де будуть вестися роботи. Однак деякі експерти й екологічні організації вважають, що 18 торпед, 22 ракети типу “Граніт” і два ядерних реактори можуть являти загрозу для безпеки людей і навколишнього середовища.
У Росії сподіваються, що дослідження корпуса підводного човна допоможуть установити причину вибухів, у результаті яких субмарина затонула 12 серпня 2000 року. При цьому загинули всі 118 членів екіпажа. В даний час у Санкт-Петербурзі вже підготовлені біля трьох десятків могил, у яких повинні бути поховані останки загиблих моряків.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com