Міністр туризму Ізраїлю Рехавам Зеєві знаходиться в критичному стані, одержавши вогнепальне поранення в голову при вході в ієрусалимський готель “Хайят”. Зеєві був обстріляний невідомими на світанку. За повідомленнями агентств Reuter і Frans press, відповідальність за напад узяло на себе радикальне угруповання Народний фронт звільнення Палестини. У заяві терористів, переданій представникам AFP у Лівану, говориться, що ця акція зроблена з метою помститися за убивство ізраїльськими спецслужбами їхнього лідера Мустафи Зібри, що відбулося 27 серпня в місті Рамалла. За даними місцевих ЗМІ, коли до готелю прибула бригада швидкої допомоги, міністр знаходився в стані клінічної смерті.
Зеєві відомий в Ізраїлі своїми ультраправими поглядами. У понеділок він подав прохання про відставку в знак незгоди з останніми мирними пропозиціями Аріеля Шарона. Формальний вихід з уряду повинний був відбутися в середу. Разом із Зеєві на такий же крок пішли ще деякі міністри, що заперечують можливість надання поступок палестинцям. Зеєві народився в 1927 році і до приходу в політику служив в армії. Військову кар’єру він закінчив у чині генерала. Останнім часом він очолював націоналістичну партію “Вітчизна”. Міністр туризму не раз говорив про необхідність повернути під контроль Ізраїлю території Палестинської автономії. На його думку, це було би адекватною відповіддю на дії ісламських екстремістів. Одним з регулярних висловлень Зеєві було “нехай араби повертаються в Мекку”.
Ізраїльські експерти по безпеці вважають, що терористи діяли в змові з кимсь зі службовців готелю “Хайят”, у якому відбувся напад, тому що всі їх дії були дуже ретельно сплановані. “Його стан продовжує погіршуватися, стаючи усі ближче до критичного, – повідомив директор госпіталю, професор Шмуль Шапіро. – Ми вже провели початкову обробку його ран, але я не став би робити ніяких прогнозів на майбутнє. Його поранення дуже серйозні”. Прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон скасував усі заплановані поїздки. Під посиленою охороною він доставлений до себе додому, на ферму Шикмім. Усім членам Кнесету запропоновано не залишати своїх будинків. По ізраїльському телебаченню вже звучать заяви, що “Зеєві перший, але, можливо, не останній”.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com