У місті Хальберштадт на Сході Німеччини починають грати саме повільне у світі музичний добуток. Опівночі за місцевим часом органна композиція Organ2/ASLSP (As Slow as Possible) – “Максимально повільно”, складена американським композитором Джоном Кейджем (1912-1992) буде запущена в дію.
Перші звуки цього твору публіка почує тільки 5 січня 2003 року. Тоді пролунає вступний акорд композиції з трьох нот. Ще дві ноти дістануться слухачам 5 липня 2004 року. І так далі, аж до заключних звуків ASLSP – через шість із зайвим століть. Можливість поплескати у вдячної публіки представиться тільки в 2639 році.
Ідея розтягти опус Кейджа, що займав в оригіналі всього 20 хвилин, належить “Органному фонду Джона Кейджа”. Для супер-концерта зроблений спеціальний орган. Своє рішення грати ASLSP до 2639 року Фонд пояснює тим, що саме 639 років тому у Хальберштадті була споруджена перша серія органів, що стали дуже відомими у світі. Представник Фонду, говорить, що неквапливе виконання цієї композиції повинне створити контраст зі скаженим ритмом сучасного світу.
Кейдж починав як послідовник нововіденської школи, але вже в перші післявоєнні роки зайнявся розробкою власної музичної мови, заснованого на дзен-буддизмі, китайській філософії Іцзин і невідомому до тієї пори концептуальному і філософському осмисленні природи музики і її взаємодії з “немузичними” звуками і тишею. Саме знаменитий, мабуть, його опус – п’єса “4’33” для фортепіано: протягом зазначених чотирьох хвилин і тридцяти трьох секунд піаніст нерухомо сидить перед роялем, не доторкаючись до інструмента, а музику складають шелест одягу, покахикування глядачів і інші звукові прояви навколишнього світу. Як і “Чорний квадрат” Малевича, ця беззвучна композиція перевернула всі музичні канони, які здавалися колись непорушними.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com