Уряд Німеччини прийняв у середу рішення про поступовий вихід ФРН з атомної енергетики. Якщо дане рішення буде надалі затверджено парламентом і набуде форми закону, остання з 19 німецьких АЕС може бути відключена від мережі через 20 років.
Засідання уряду проходило в Берліні під головуванням канцлера Герхарда Шредера, що три місяці тому назад домігся консенсусу з лідерами атомної промисловості ФРН по цьому питанню. У результаті уряд Німеччини і найбільші енергетичні компанії країни підписали угода про поступове відмовлення від атомної енергії. Цей документ закріплює досягнуту рік назад домовленість, по якій протягом двадцяти років повинна бути поступово закрита більшість з дев’ятнадцяти німецьких атомних електростанцій. Тепер угоду буде спрямовано на схвалення парламенту. Перший атомний реактор буде відключений у 2003 року, а з 2005 року планується заборонити вивіз відпрацьованого ядерного палива для переробки за кордоном.
Припинення використання атомної енергії було головною вимогою партії “зелених” — молодшого партнера в урядовій коаліції, однак деякі активісти в області захисту навколишнього середовища критикували уряд за повільність у цьому питанні.
Навряд чи німецький досвід обмежиться однієї лише Німеччиною. Приклад сусідів повинний особливо турбувати французьких атомників. Адже Франція не тільки виробляє більш 40% своєї електроенергії за допомогою АЕС, але і залишається одним зі світових лідерів в області ядерної енергетики й обробки ядерних відходів.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com