Всі екстрені служби – по одному номеру телефона

Дніпропетровщина стане першим регіоном, де в пілотному режимі запрацює єдина система 112. За цим номером можна буде викликати поліцію, швидку, рятувальників та навіть комунальні служби. Вже до кінця цього року обласні чиновники обіцяють збудувати диспетчерський колл-центр, а у наступному  запустити пілотний проєкт. Втім, зателефонувати за номером 112 можна і зараз. Хто і як приймає ці дзвінки  наша Валерія Бовша вже бачила.

Формально лінія 112 працює і зараз. Ще від часів проведення євро 2012.

Це  оперативно-координаційний центр Служби з надзвичайних ситуацій. Тут цілодобово приймають екстрені виклики з лінії 101 по місту Дніпро та за номером 112 з усього регіону!

У зміні чотири диспетчери. За добу, розповідають, надходить більш як дві тисячі викликів! Але люди переважно взагалі не розуміють куди телефонують. Така ситуація і з лінією сто дванадцять.

Кілька хвилин  і маємо нагоду в цьому переконатися.

Лінію сто дванадцять створили для зручності іноземних гостей під час проведення в Україні Чемпіонату Європи з футболу. Турнір вже в далекому минулому, а номер телефону працює і досі.

Тоді, вісім років тому, була перша спроба створити єдину систему, яка мала об’єднати зусилля всіх екстрених служб. На справі ж, зараз диспетчери ДСНС вимушені цілодобово відповідати на безглузді питання, а коли дійсно потрібна допомога поліції, швидкої чи комунальників  в ручному режимі перенаправляти виклики.

І ось український уряд таки вирішив довести справу до кінця. На Дніпропетровщині анонсували створення повноцінної єдиної системи 112. За цим номером диспетчери миттєво передаватимуть інформацію в усі необхідні служби, а ті  одночасно реагуватимуть.

Та попереду ще вирішення купи законодавчих та технічних питань. А також  створення колл-центру на 40 диспетчерів. Його будівництво має розпочатися вже найближчим часом. Найвірогідніше, центр зведуть на території аварійно-рятувального загону ДСНС на вулиці Аеропортовий. Загалом на систему 112 цього року планують виділити шістдесят п’ять мільйонів гривень.

Про терміни  мова поки що не йде. Адже навіть після запуску пілоту системи 112 – знадобиться не один рік, аби відпрацювати всі механізми. Наразі ж краще користуватися окремими номерами екстрених служб, які ви бачите на екрані. І відповідально підходити до звернень. Адже доки ви турбуєте диспетчера якоюсь дрібницею  втрачаються безцінні хвилини на порятунок чийогось життя.

«101» – РЯТУВАЛЬНИКИ

«102» – ПОЛІЦІЯ

«103» – ШВИДКА МЕДИЧНА ДОПОМОГА

«104» – ГАЗОВЕ ГОСПОДАРСТВО

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com