Шахраї настільки знахабніли, що почали відкрито продавати фальшиві гроші!

Реклама чи не у всіх соцмережах та доставка Новою Поштою.Щоправда, більшість людей, які прагнуть легкої наживи, шахраї банально ошукують. Наш Свідок зрад і перемог зібрав поради експертів: як без спецобладнання відрізнити фальшивку від справжніх грошей та що робити, коли вам випадково потрапила до рук підробка. Дивимось!

Це просто жах. Реклама в популярних соцмережах та пошукових системах, відгуки клієнтів.

Схоже, злочинці зовсім втратили страх. В Телеграмі створюють десятки анонімних каналів, у які заманюють покупців. Все, як у звичайному магазині. От тільки товар  незаконний. Справжній кримінальний бізнес, в якому пропонують стати співучасниками простим українцям.

Людей приваблюють вигідними цінами. Приміром, усього за 5000 гривень начебто можна отримати аж 15 000 фальшивих, які, запевняють злодії, від справжніх не відрізнити. Навіть платіжні термінали приймають!

Шахраї майстерно грають на людській жадібності та легковажності. Чим більше береш, тим вигідніше. Мінімальна сума покупки  від 1000 гривень. Доставка методом закладок та навіть поштою. Звісно ж, гарантій жодних.

Щоправда, більшість телеграм-каналів не існують понад два тижні, а для оплати злочинці пропонують анонімні платіжні системи. Вирахувати, кому саме переказали гроші, в людей жодних шансів. Їх банально ошукують. В Нацбанку повідомляють: найчастіше підробляють купюри номіналом у 500 та 100 гривень. На 1 мільйон справжніх банкнот в середньому припадає 3 фальшиві. Начебто небагато, проте у грошовому еквіваленті це  мільйони гривень, твердять експерти.

Сергій показує фальшиві 100 доларів. Їх йому видали в обміннику. Каже, без досвіду підробку запідозрити було нереально. Коли ж прийшов з купюрою до фінустанови, почалися проблеми.

У поліції попереджають: за виготовлення, зберігання та придбання фальшивих грошей передбачена кримінальна відповідальність  від 3 й аж до 7 років тюрми. За ґрати можна потрапити навіть якщо ви несвідомо спробуєте розрахуватися підробкою.

“Відкривається кримінальне провадження і в рамках розслідування ця особа з адвокатом буде доводити свою невинуватість і надалі у судовому порядку вона буде або засуджена або ні.”

Отож, якщо виникли хоч незначні сумніви, чи справжня банкнота,  треба негайно звернутися до правоохоронців. Фальшиву купюру заберуть, жодної компенсації за неї державою не передбачено.

Єдиний спосіб отримати компенсацію, кажуть юристи, це притягнути до відповідальності того, хто безпосередньо передав вам підробку.

А тепер, увага! Як відрізнити фейк без спеціальних приладів. Запам’ятовуйте 4 основні правила:

1. На дотик справжня купюра цупкіша за звичайний папір й має ледь помітну рельєфну поверхню.

2. У підробки поряд із водяним знаком  обличчям видатної постаті  зазвичай немає світлого елементу.

3. На фальшивій банкноті не співпадають частини так званого наскрізного захисного елементу.

І найпростіше правило. На усіх нових банкнотах та старих великого номіналу є ось такий оптично змінний захисний елемент. При нахилі купюри він змінює колір з бузкового на оливковий. У підробки такого ефекту немає.

Елементи захисту нових купюр детально показані в мобільному додатку “Українська гривня”. Експерти радять перевіряти одразу декілька. А ще бути максимально уважними на АЗС, ринках, у кафе та закладах швидкого харчування. Саме там найбільший шанс натрапити на підробку.

Отож краще не отримувати із рук великі суми, або взагалі  розраховуватися електронними грошима. Поставити хрест на наживі шахраїв може масовий випуск купюр варіантів 2015-2020 років. Вони захищені набагато краще за попередні. Вже в обігу нові тисяча, 500, 100, 50 та 20 гривень. Оновлені дві сотні потраплять до українців вже наприкінці лютого, а влітку паперові десять гривень мають замінити монетою.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com