Правила вибору баштанних

Сухий хвостик, жовтуваті плями та дзвінкий звук під час постукування. Усі ці правила вибору зрілих баштанних добре відомі кожному. Та цього року, коли кавуни та дині з’явилися на прилавках вже у червні, виникає більше питань. Адже швидкий ріст може означати наявність нітратів або інших шкідливих для людини речовин. Наш Єгор Ромахло вже поспілкувався з фахівцями та знає — як захистити себе від придбання потенційно небезпечної ягоди.

Символ наближення осені. Краще про кавун і диню не скажеш. Адже зазвичай сезон баштанних починається у серпні. Та цього року ці ягоди з’явилися на прилавках набагато раніше.

Перші дині та кавуни почали з’являтися у супермаркетах ще у червні. Зараз же знайти ось таку точку з продажу надпопулярних ягід на вулицях Дніпра — неважко. Хоча, кажуть продавці, великого попиту на баштанні зараз ще немає.

Та постійні клієнти все ж є. Купувати баштанні до старту офіційного сезону не бояться. Мовляв, якість перевірена.

Самі ж продавці припускають, такий ранній старт сезону баштанних пов’язаний зі змінами клімату. Мовляв, ягоди просто швидше поспіли. Однак, у Держпродспоживслужбі все ж застерігають — придбати переповнений нітратами кавун зараз більш, ніж реально. Єдиний варіант захисту — повна відмова від стихійних ринків.

“Взагалі рекомендовано купувати баштанні тільки на агропродовольчих ринках, супермаркетах та магазинах. Агропромислові ринки мають лабораторії ветсанекспертизи, які здійснюють контроль на цих ринках.”

Та і це — не стовідсотковий захист. Спеціалісти радять уважно роздивлятись баштанні перед купівлею. Не варто обирати дуже великі ягоди. Стосовно кавунів — це не більше десяти кілограмів. Адже розмір може вказувати на використання заборонених добрив та нітратів. За інформацією Держпродспоживслужби, останні декілька років у Дніпрі не було зафіксовано жодного випадку отруєння баштанними.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com