В Україні кількість районів скоротили втричі

За такий проєкт Кабміну проголосувала Верховна Рада. Так на Дніпропетровщині за новим поділом існуватимуть лише сім районів: Дніпровський, Новомосковський, Нікопольський, Криворізький, Павлоградський, Синельниківський та Кам’янський. Раніше їх було двадцять два. Більше подробиць про новоутворені райони — далі у сюжеті.

На карті Дніпропетровщини із 22-ти нинішніх у майбутньому залишиться всього сім районів. Це Дніпровський, Новомосковський, Нікопольський, Криворізький, Павлоградський, Синельниківський та Кам’янський. Їхні кордони встановлюють за зовнішньою межею сільських, селищних, міських та територіальних громад.

“Відповідно у майбутньому зменшиться кількість районних рад, а також штатна чисельність управлінського персоналу районних державних адміністрацій.”

Так цей етап реформи децентралізації вплине на місцеві вибори, що відбудуться 25 жовтня.

Сформувати виборчі округи та провести місцеві вибори з врахуванням новоутворених районів має Центральна виборча комісія. Крім того, поки що не дуже зрозуміло, як саме будуть надаватися адмінпослуги населенню у ліквідованих районах. Адже суттєво збільшилася відстань від крайніх населених пунктів до нових районних центрів, каже експерт.

Є низка законопроєктів, які мали б урегулювати цю адміністративну реформу. Місяць тому профільне міністерство публікувало їх для ознайомлення громадськості.

У Дніпропетровській облдержадміністрації запевняють, незабаром з’явиться більше інформації щодо новоутворених районів:

“Відповідні процедури по трансформації будуть виписані трішки згодом. І плануємо, що десь це станеться до кінця 2020 року, але точніший графік буде подано у серпні місяці.”

А у Дніпропетровській обласній раді дали трохи більше роз’яснень щодо скорочення кількості районів. Так у кожному новоствореному буде працювати префект:

“Цей чиновник назначається президентом. І фактично частину функцій конституційних президента виконує. Він наглядає за законністю, відповідністю конституції рішень місцевих громад.”

Що ж до надання адміністративних послуг населенню, то:

“Існують відповідні центри — вони розвиваються. Я думаю, що ми навпаки такий сервіс наблизимо до людей. І пов’язувати сервіс, про який ви питаєте, з адміністративним органом, де знаходитиметься префект — не треба. Послуги — вони йдуть до людини.”

Голова облради каже, хоча і ліквідують районні ради та районні адміністрації, господарська діяльність залишиться за органами місцевого самоврядування, тобто за керівництвом ОТГ. Адже їхні функції дублюються. І область зекономить понад 500 млн на рік.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com