Міжнародні новини від 11 каналу. 11 травня.

Європейський союз звинуватив США і Великобританію в економічному шпигунстві. Експерти вважають, що за допомогою всесвітньої розвідувальної системи “Ешелон” контролюються телефонні переговори, повідомлення електронною поштою і факси. Це питання винесене на розгляд Європарламенту. Припускають, що американці спричинили крах кількох крупних компаній Європи.

Інформаційні агентства повідомили, що суд у Нью-Йорку відхилив усі позови жертв нацизму проти німецьких підприємств. Таким чином усунуто останню формальну перешкоду для початку виплат компенсацій за примусову працю в Німеччині під час другої світової війни. Німецькі підприємці вимагали гарантій, що після того як вони добровільно віддадуть 10 мільярдів марок, на них, за рішенням судів, не накотиться нова хвиля видатків. Американський уряд порадив своїм судам відхиляти подальші позови. Але кілька місяців тому суддя Ширлі Крем такі позови не відхилила – і тим самим зупинила підготовку виплат. Тепер, здавалося б, всі перепони зникли і колишні невільники третього рейху незабаром отримають свої гроші. Однак ініціативна група фонду відшкодування вважає радість перемоги передчасною, оскільки з усної заяви судді Крем випливає, що в одній справі рішення ще остаточно не прийняте.

Пілоти німецької авіакомпанії “Люфтганза” сьогодні опівночі припинили страйк, який тривав 24 години. Лідери профспілки льотчиків позитивно оцінюють результати акції. Водночас вони висловлюють сподівання, що переговори з керівництвом “Люфтганзи” незабаром відновляться. Пілоти вимагають підвищення зарплатні на 35%. Під час страйку було відмінено 900 рейсів із запланованих 1100 (тисячі ста). Авіакомпанія втратила близько 50 мільйонів марок.
Очікуваного хаосу в аеропортах не спостерігалося, хоча біля кас «Люфтганзи» вишикувалися довгі черги. Думки пасажирів щодо страйку розділилися: одні підтримували пілотів, інщі вважали, що зарплатня страйкарів і без того висока. І поки льотчики не працювали, про пасажирів турбувався наземний персонал компанії: людям готували каву і сендвічі. «Люфтганза» заздалегідь попередила клієнтів про можливий страйк, і багато з них відмінили політ або скористалися послугами залізниці.

Ізраїльська армія знову завдала ракетних ударів по об’єктах в Секторі Газа. Ракетами класу “земля – земля” були атаковані штаб-квартири палестинської служби безпеки й організації «Фатх», яку очолює глава автономії Ясір Арафат. За даними палестинської сторони, поранення дістали 20 осіб. Кілька ракет вибухнули поблизу бюро Ясіра Арафата. Спостерігачі вважають, що ці акції ізраїльтян є помстою за недавні теракти, у тому числі і за вбивство двох єврейських підлітків на Західному березі ріки Йордан.

Європейський союз звинуватив США і Великобританію в економічному шпигунстві. Експерти вважають, що за допомогою всесвітньої розвідувальної системи “Ешелон” контролюються телефонні переговори, повідомлення електронною поштою і факси. Це питання винесене на розгляд Європарламенту. Припускають, що американці спричинили крах кількох крупних компаній Європи.

Європейська судова палата з захисту прав людини звинуватила Туреччину в політичних репресіях у північній частині Кіпру, окупованій турками у 1974 році. 200 тисяч греків загарбники вигнали з рідних місць, а їхнє майно конфіскували. Півтори тисячі осіб зникли без вісті.

Впливові політичні партії Німеччини – Християнсько-демократичний союз та Християнсько-соціальний союз – оприлюднили спільний документ, у якому висловлена їхня позиція щодо імміграції. “Концепція християнських партій зорієнтована, перш за все, на економічні інтереси Німеччини,” – заявив прем’єр-міністр Баварії Штойберг. За його словами, необхідно забезпечити більше можливостей для приїзду до країни кваліфікованих спеціалістів. Разом з тим голова ХДС Ангела Меркель підкреслила, що християнські демократи будуть рішуче боротися з невиправданим наданням політичного притулку.

У Македонії тривають дебати про створення уряду національної згоди. Прем’єр-міністр Любчо Георгієвскі досі виступав проти участі в його кабінеті опозиційної албанської Партії демократичного процвітання, яка вимагає припинення наступу урядових військ на сепаратистів. Однак тепер Георгієвскі погодився з можливістю входження албанської партії до складу уряду. Македонська армія припинила бойові дії на півночі країни. Створення так званого “всепартійного уряду” Македонії привітав Європейський союз.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com