Міжнародні новини від 11 каналу. 15 червня.

Японські фермери, вважаючи, що кавуни незручно зберігати в холодильнику, надали їм кубічної форми. Один такий кавун коштує близько вісімдесяти доларів – у чотири рази дорожче, ніж його традиційний родич.

Участь Президента США Джорджа Буша у самміті Євросоюзу в шведському місті Гетеборзі ознаменувалася масовими демонстраціями протесту. Маніфестанти виступали проти відмови американської адміністрації від підписання угоди про обмеження викидів в атмосферу парникових газів. Дискусії з цієї ж проблеми велися і в будинку, де проходив самміт. Прем’єр-міністр Швеції Йоран Персон, який зараз головує в Євросоюзі, закликав Джорджа Буша переглянути свою позицію.
Одностайними були сторони у поглядах на врегулювання близькосхідного конфлікту. У заключному комюніке сказано про майбутні спільні зусилля на дипломатичному фронті. “Європейці і американці повинні говорити в один голос,” – підкреслив Буш.
Сьогодні американський лідер прибув до Варшави. В ході зустрічі з Президентом і прем’єр-міністром Польщі обговорюються стосунки союзників з Росією та розширення НАТО на Схід. Джордж Буш планує також виступити у Варшавському університеті.

На Близькому Сході постійно порушується задеклароване перемир’я. В Секторі Газа сталася сутичка між палестинськими демонстрантами та ізраїльськими солдатами. Військові застосували вогнепальну зброю. Поранено шість палестинців. На Західному березі Йордану араби обстріляли автомобіль і поранили трьох ізраїльтян. У ході іншої перестрілки загинули палестинський бойовик та ізраїльський офіцер. Тим часом на Близький Схід прибув Генеральний секретар ООН Кофі Анан. Під час його візиту в Дамаск сирійський Президент Асад заявив про підтримку мирних ініціатив США.

У столиці Алжиру продовжуються масові виступи представників національної меншини – берберів, які є найдавнішими мешканцями північно-західної Африки і становлять шіснадцять відсотків населення країни. Заворушення розпочалися ще в квітні, після вбивства юнака-бербера в поліцейській дільниці. Демонстранти виступають проти сваволі властей і шовіністичної політики уряду, який складається переважно з арабів. Вони вимагають розширення своїх прав та надання офіційного статусу берберській мові. Сотні тисяч людей формують колони на околицях столиці і прямують до центру, де відбуваються криваві сутички. Час від часу демонстранти намагаються підійти до президентського палацу і атакують поліцейських, які опиняються в них на дорозі. Є вбиті і поранені.

Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон та верховний уповноважений Європейського союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єр Солана протягом доби перебували в столиці Македонії. Вони закликали уряд цієї країни конкретизувати план врегулювання конфлікту і якомога швидше втілити його в життя. Тим часом, незважаючи на оголошене перемир’я, сутички між албанськими бойовиками і урядовими військами продовжуються. Сепаратисти висунули умови, на яких вони погодяться припинити бойові дії. Це, зокрема, політичні реформи, оголошення загальної амністії і розміщення підрозділів НАТО на території всієї Македонії.

У Китаї проходить зустріч лідерів країн Шанхайського форуму – КНР, Росії, Казахстану, Киргизії і Таджикистану. Обговорюються питання співпраці в галузях економіки та екології та можливості взаємодопомоги у випадках надзвичайних ситуацій. Планується підписання конвенції про боротьбу з тероризмом і сепаратизмом.

Після фінансового скандалу і розвалу коаліції, яка правила в Берліні, соціал-демократи винесли на розгляд міського парламенту питання про вотум недовіри бургомістру Еберхарду Діпгену – члену християнсько-декратичного союзу. Соціал-демократам належать лише двадцять п’ять відсотків мандатів, однак вони розраховують на підтримку «зелених» і екс-комуністів з фракції ПДС. За сценарієм, місце бургомістра повинно дістатися лідеру фракції СДПН Клаусу Воверайту. Три з восьми сенаторських портфелів пообіцяли «зеленим», решту есдеки планують залишити собі.

Голандський корабель “Аврора”, на якому планують робити аборти громадянкам Ірландії, прибув у дублінський порт. У цій острівній країні, де великого значення надають християнським цінностям, переривати вагітність дозволяється лише у випадку загрози для життя жінки. Щороку близько шести тисяч ірландок їздять робити аборти до сусідньої Великобританії. Плавучий абортарій спорядив голандський фонд “Жінки на хвилях”. Багато мешканців Ірландії обурені появою “Аврори” біля своїх берегів.

Японські фермери, вважаючи, що кавуни незручно зберігати в холодильнику, надали їм кубічної форми. Один такий кавун коштує близько вісімдесяти доларів – у чотири рази дорожче, ніж його традиційний родич.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com