Міжнародні новини від 11 каналу. 18 липня.

Суд, який розслідує причетність Президента Франції Жака Ширака до фінансових махінацій, визнав, що він не має юридичних повноважень, щоб допитати главу держави. Ширак неодноразово заявляв, що, за конституцією, його не можуть допитувати, доки він залишається на своїй посаді. Президента підозрюють у тому, що він використав триста тисяч доларів з секретного фонду для оплати авіапольотів своїх друзів і членів сімї.

У відповідь на вибух у місті Біньяміні, внаслідок якого загинули троє людей, ізраїльська армія обстріляла палестинські поліцейські дільниці на Західному березі Йордану. Біля Вифлеема вертольоти ізраїльтян знищили будинок одного з активістів угруповання «Хамас». Загинули четверо палестинців.
Президент Палестинської автономії Ясір Арафат назвав це державним тероризмом і попросив допомоги у Європейського союзу.
Через декілька годин після ізраїльського нальоту палестинці обстріляли єврейське поселення біля Єрусалима. Ізраїльтяни завдали удару по палестинському селищу Бейт Джалла. На Західний берег Йордану увійшли танкові, піхотні і десантні підрозділи армії Ізраїлю. Це найбільше пересування ізраїльських сил від початку інтифади. Спостерігачі вважають, що ці маневри можуть стати початком вторгнення в райони Палестинської автономії.

Перед початком самміту країн великої вісімки в італійському місті Генуї посилюються заходи властей, спрямовані на відвернення нових терактів і безпорядків, які в таких випадках традиційно влаштовують антиглобалісти. Поліцейські перевіряють усіх, хто в’їжджає до країни. На швейцарсько-італійському кордоні сталися сутички між противниками глобалізації та поліцією. У місті Рапалло правоохоронці заарештували сімох німців і вилучили в них броньований автомобіль, обладнаний для пробивання загород, а також кийки, ножі, сокиру, залізні палиці протигази. Серед заарештованих – чотири жінки. Учора поліція взяла під повний контроль доступ у стару частину Генуї. Жителі можуть добратися додому лише за допомогою спеціальних перепусток. Спецпідрозділи з боротьби з тероризмом почали облави в місцях можливого проживання екстремістів у Генуї, Мілані, Флоренції та Неаполі. Очікується, що до Генуї приїдуть від ста двадцяти до ста п’ятдесяти тисяч демонстрантів.

У Баренцевому морі продовжується підготовка до підйому підводного човна “Курськ”. Спеціальні машини розмивають ґрунт з обох бортів носової частини атомохода на двадцять три метри в довжину, вісімнадцять метрів у ширину і п’ять – у глибину. Тільки після закінчення цих підготовчих робіт водолази зможуть приступити до своєї частини операції. Вони повинні обрізати носову частину човна, у якій знаходиться торпедна секція. Керівник операції віце-адмірал Михайло Моцак заявив, що цілих торпед на борту субмарини не залишилося. За повідомленням представників Військово-морського флоту Росії, радіаційний фон у районі загибелі атомохода відповідає нормі. Уперше російська влада допустила в район загибелі “Курська” іноземних журналістів. Однак віце-адмірал уникає багатьох прямих запитань.
Сьогодні хвилювання моря складає три бали, і це не заважає проведенню робіт. Підняти човен планують у вересні.

Суд, який розслідує причетність Президента Франції Жака Ширака до фінансових махінацій, визнав, що він не має юридичних повноважень, щоб допитати главу держави. Ширак неодноразово заявляв, що, за конституцією, його не можуть допитувати, доки він залишається на своїй посаді. Президента підозрюють у тому, що він використав триста тисяч доларів з секретного фонду для оплати авіапольотів своїх друзів і членів сімї.

У Бонні продовжується робота міжнародної кліматичної конференції. Головним питанням порядку денного залишається реалізація Кіотського договору про обмеження викидів в атмосферу парникових газів. Напередодні конференції мери багатьох великих міст світу звернулися до Президента США Джорджа Буша з закликом дотримуватися угоди. Однак американський лідер залишився непохитним. «Важливо, щоб до договору приєдналися американці, – заявила на конференції міністр екології Японії пані Кавагучі. – Японія зробить усе можливе для досягнення консолідації». Однак спостерігачі вважають, що без згоди Сполучених Штатів всі зусилля, спрямовані на втілення в життя Кіотської угоди, можуть провалитися.
Співголова німецької парії “зелених” вирішив по-своєму агітувати за кліматичну угоду. Щоб нагадати про загрозу глобального потепління, він виліз на величезний термометр у Берліні.

Конституційний суд Німеччини не буде заперечувати проти введення в дію закону про одностатеві шлюби. Закон починає діяти першого серпня. Таким чином судді відхилили позов урядів трьох федеральних земель – Баварії, Саксонії і Тюрінгії – у яких правлять представники Християнсько-демократичного і Християнсько-соціального союзів. На думку позивачів, новий закон зводить нанівець конституційні гарантії захисту сім’ї і шлюбу.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com