Баскська сепаратистська організація ЕТА зажадала від компаній, що виплачують їй “революційний податок”, здійснювати переклади не в песетах, а в єдиній європейській валюті. У міністерстві внутрішніх справ Іспанії підтвердили той факт, що ЕТА розіслала фірмам, що працюють на території Країни басків, серію листів з вимогами заплатити від 30 до 60 тисяч євро (27-55 тисяч доларів США). У противному випадку сепаратисти обіцяють неприємності членам родин бізнесменів.
Купюри і монети євро вводяться в обіг тільки 1 січня 2001 року, але чеки, виписані в єдиній європейській валюті, уже приймаються в 12 країнах, що входять у так називану єврозону. Близько 10% компаній Басконії платять ЕТА данину, яку члени цієї організації називають підтримкою “боротьби баскського народу”. Звичайно, в числі оподатковуваних цим “податком” – невеликі фірми, що не можуть собі дозволити найняти власну охорону. Хосе Марія Корту, що звернувся до бізнесменів Країни басків із закликом не піддаватися на тиск сепаратистів, торік загинув у результаті вибуху начиненого вибухівкою автомобіля. По деяких повідомленнях, цього року ЕТА розширює географію своєї кампанії рекету: у зону “революційного податку” організація включає вже і деякі райони південно-західної Франції, що сепаратисти теж вважають територією басків
Збройну боротьбу за створення незалежної баскської держави ЕТА веде вже 33 роки. На совісті бойовиків організації, як вважає іспанська влада, життя близько 800 людей.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com