Ясноведа, Квітка, Зевс та Ердоган

Українці все частіше обирають для дітей рідкісні та незвичні імена. Ніхто їх в цьому не обмежує, тож назвати дитину можна як заманеться. І інколи це на межі здорового глузду. Зараз, наприклад, в Україні зростає дівчинка з іменем Принцеса та хлопчик Бомонд. Чи додають незвичні імена клопоту своїм власникам – наша Валерія Бовша з’ясовувала.

Наразі українці не мають жодних обмежень у виборі імені для новонароджених. І це дозволяє батькам подекуди називати дітей вкрай чудернацько. Це непокоїть дитячого омбудсмена Миколу Кулебу.

“Я проти того, щоб ім’я дитини було несвідомою забаганкою батьків «виділитися». Власні імена батьки можуть змінювати, як їм забажається. І дитина, коли виросте, також може змінити своє ім’я. Але не можна наперед називати дитину так, що це може призвести до цькування.”

На Дніпропетровщині відверто дивних імен вкрай мало. А ось екзотичних чи просто рідкісних – вистачає. Вірсавія – студентка з Дніпра. Її ім’я має давньоєврейське походження. Батьки дівчини релігійні, тож обрати саме таке їм допомогла Біблія. З незвичним іменем Вірсавія в родині не одна.

Своє ім’я Вірсавія обожнює і дуже ним пишається. Каже: люди не одразу його запам’ятовують, втім за незвичність її жодного разу не цькували.

П’ять з половиною років тому, коли хлопчик народився і батьки вирішували, як назвати сина, ім’я Дамір було рідкісним. Зараз, розповідає його мати, на дитячих майданчиках зустрічають дедалі більше Дамірів.

Ім’я Дамір має кілька версій походження. За однією з них – воно слов’янське. І утворені із двох слів – “дати мир”. А якщо взяти татарську версію, то перекладається воно як “залізний”.

Та зараз, у 2020, іменами Дамір чи навіть Вірсавія вже нікого не здивуєш. І батьки стають дедалі вигадливішими. У 2019 малюків називали Одіссей, Леонардо, Міраж, Афродіта та навіть Мадонна.

А ще – Атлант, Клеопатра, Весна, Властелина, Болгарін та Султан. Також новонародженим полюбляють давати подвійні імена.

Психологи ж кажуть: власне ім’я для людини – найсолодший звук. Тому батьки мають дуже відповідально його обирати. Як мінімум, дитина повинна мати змогу нормально вимовити своє ім’я. А ще краще – розуміти його походження.

Навіть при бажанні виділити свою дитину незвичним ім’ям, не потрібно втрачати здоровий глузд. На першому місці має бути комфорт сина чи доньки.

Хоча рідкісні імена зустрічаються у нашому регіоні, все ж частіше дітей називають звичайними. Минулого року лідером серед чоловічих імен був Артем, а серед жіночих – Софія.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com