Провідний художник української “нової хвилі” 

У галереї “Артсвіт” триває виставка творів Олега Голосія. Це одна зі знакових постатей українського образотворчого мистецтва кінця двадцятого сторіччя. Життя художника обірвалось у 1993 році, коли йому було всього 27 років. По собі він залишив триста картин, більшість з яких потрапили у відомі світові колекції. Дещо з творів й архівних документів демонструють зараз і у рідному місті художника. Наша Ірина Каблоцька розповість.

Так сталося, що зараз майже ніхто не може знайти будинок Олега Голосія в Дніпрі.

Художники народ спритний. На торішній резиденції присвяченій Голосію, зробили таку дерев’яну табличку.

На неї напис: “У цьому будинку ніколи не жив великий український художник Олег Голосій“. Втім, можливо, він не один раз проходив повз.Здається, найкраща пам’ятка, яку можна розмістити на будь-якому будинку. І все буде правдою. Як і те що він був незвичайною людиною.

Олег Голосій прожив всього двадцять сім років. Після дніпропетровського художнього училища навчався у Києві, служив в армії, потім створив вільне об єднання молодих художників “Паризька комуна”. Писав картини з фанатизмом, ніби боявся не встигнути. Створив рекордну кількість – 300 полотен!

Більшість з них зараз у Національному художньому музеї в Києві, у приватних колекціях та закордоном. Проєкт “Маєток Олега Голосія” вбирає не так багато творів, але цікавими є архівні документи. Їх зараз можна бачити в “Артсвіті“.

Картина “Напередодні” присвячена декабристам.Створена у 1984 році й зберігається зараз у театрально-художньому коледжі. Ще один рідкісний твір  ці дивовижні слони. Вони  герої казок поета Голосія й числених живописних розповідей художника.

На відміну від бурхливого відкриття виставки, зараз вона майже безлюдна. Але заходять сюди ті, хто все ж прагне зрозуміти, що так хвилювало художника.

Виставка “Голосій в Артсвіті” триватиме до 7 березня. Вхід до мистецтва вільний.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com